Cabernet Sauvignon

 Dünyada en çok yetiştirilen üzüm türü Cabernet Sauvignon ilk olarak Bordeaux/Fransa'da üretilmiş, oradan dünyaya yayılmıştır. Bu kadar yaygın olmasının sebebi, şarap diyince ilk akla gelen Fransız Bordeaux şarabının birincil üzümü olmasıdır. Dünyada 290.000 hektar üzerinde üretilen üzüm, Çin ve Hindistan'a kadar yayılmış durumda. Hadi gelin Cabernet Sauvignon'a biraz daha detaylı bakalım.




Üzüm, Fransızca kökenli olup kaberne sovinyon olarak telafuz edilir.


ÜZÜMÜN ÖZELLİKLERİ 

  • Yuvarlak şekilli, küçük taneli, kalın kabuklu, salkımları oldukça dolgun olan koyu mavi ya da puslu siyah renkte olur.
  • Şarabın anavatanı girişte de yazdığımız gibi Bordeaux/Fransa'dır.
  • Dikildiği her yere uyum sağlayan üzüm, Hindistan ve Çin'e kadar yayılmıştır. Tercihen sıcak, yarı kurak, büyüme süresinin uzun olduğu bölgeleri ve çok verimli olmayan toprakta yetişir.
  • Doğru saklandığı takdirde herhangi bir zarar görmeden 20 yıla kadar yıllandırılabilir.
  • Sauvignon Blanc ve Cabernet Franc arasında doğal çaprazlanarak ortaya çıkmıştır.
  • Yetiştiği yere kokusu farklılık göstermese de şaraba verdiği aroma farklılık gösterebilir.
  • İklime bağlı olarak şaraba frenk üzümü, olgun kiraz, erik, yeşil biber, zeytin, tütün, mentol aromaları verir.
  • Cabernet Sauvignon, %13,5 alkol barındırır. Kaliforniya, Şili, Avustralya menşeili Cabernetlerin alkol oranı %15'e kadar çıkabiliyor.

LEZZET PROFİLİ

Cabernet Sauvignon Lezzet Profili



Ne ile içilir?

Cabernet Sauvignon, tanenleri, asididesi ve alkolü göz önüne alındığı zaman yiyeceklerle içilmesi gereken bir şaraptır. Özellikle et yemeklerinin yanında harika içilen bu şarap yağlı yiyeceklerin yanında da tercih edilebilir. Çünkü içinde bulundurdukları yağ ve proteinler, tanenlerin damaktaki etkisini azaltırlar. 
Bu şarap ile tatlı ve yumuşak yiyecekler tavsiye edilmez. Bunun sebebi Cabernet Sauvignon'un sert tadıdır. Bu tat, yumuşak yemeklerin ya da tatlıların lezzetini ezebilecek güçtedir.



Yorumlar

Popüler Yayınlar