Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc popüler bir beyaz şarap üzümüdür. Anavatanı Fransa'nın Loire bölgesidir. Fransızca da anlamı "Vahşi Beyaz"dır. Sauvignon Blanc, Chardonnay ve Riesling üzümleri dünyada en iyi beyaz şarap üretilen üzümlerdir.  Fakat, Sauvignon Blanc, yeşil ve otsu aromasıyla diğer beyaz şaraplardan farklı bir tada sahiptir. Popüler olduğu için dünyanın farklı yerlerinde yetişen üzümün tadı ekildiği yere göre değişkenlik gösterebilir. 

Sauvignon Blanc'in daneleri orta büyüklükte, kabuğu orta kalın olmakla birlikte sulu bir yapıya sahiptir. Aromatik ve asitli yapısı olduğu için kendine has karakteri vardır.



Sauvignon Blanc Tadı

Üzümün başlıca aromaları misket limonu, yeşil elma, beyaz şeftalidir. Tadı, üzümün şarap yapıldığında olgunlaşmasına bağlı olarak daha tatlı bir aromaya sahip olabilir. Sauvignon Blanc'ı diğer beyaz şarap üzümlerinden farklı kılan dolmalık biber, jalapeno, bektaşi üzümü, çimen gibi otsu aromaya sahip olmasıdır. Bu tatlar, pirazin denilen aromatik bileşiklerden gelir ve Sauvignon Blancı benzersiz yapar.




Sauvignon Blanc Karakteristik Özellikleri

Meyve Aromaları

Misket(Lime) Limonu, Yeşil Elma, Kivi, Guava, Nektarin 

Değişken Aromalar

Vanilya, Dereotu, Hindistan Cevizi, Krema

Asit Seviyesi

Orta Yüksek

Servis Edilme Sıcaklığı

8-11 Derece

Sauvignon Blanc Nasıl Popüler Oldu?

Sauvignon Blanc, yapısı itibariyle yüksek seviyelerde asit ve az miktarda şeker barındırdığı için ferahlatıcı bir etkisi vardır. Fransızlar da zamanında bu şarabın yemekle veya yemeksiz her şekilde içilebilir olmasından dolayı kafe ve restoranlarda oldukça popüler hale geldi ve etkisi Avrupa ve Amerika kıtalarını sardı.


Sauvignon Blanc ile Ne Yenir?

Otsu bir aromaya sahip olduğu için maydonoz, nane, biberiye, fesleğen gibi yeşil bitkilerle uyum sağlar. Yine bu şarabın yanına dünyada olağanüstü kokmuş peynir olarak bilinen Crottin de Chavignol adlı keçi peyniri ile deneyebilirsiniz.
 


Yorumlar

Popüler Yayınlar