Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc popüler bir beyaz şarap üzümüdür. Anavatanı Fransa'nın Loire bölgesidir. Fransızca da anlamı "Vahşi Beyaz"dır. Sauvignon Blanc, Chardonnay ve Riesling üzümleri dünyada en iyi beyaz şarap üretilen üzümlerdir. Fakat, Sauvignon Blanc, yeşil ve otsu aromasıyla diğer beyaz şaraplardan farklı bir tada sahiptir. Popüler olduğu için dünyanın farklı yerlerinde yetişen üzümün tadı ekildiği yere göre değişkenlik gösterebilir.
Sauvignon Blanc'in daneleri orta büyüklükte, kabuğu orta kalın olmakla birlikte sulu bir yapıya sahiptir. Aromatik ve asitli yapısı olduğu için kendine has karakteri vardır.
Sauvignon Blanc Tadı
Üzümün başlıca aromaları misket limonu, yeşil elma, beyaz şeftalidir. Tadı, üzümün şarap yapıldığında olgunlaşmasına bağlı olarak daha tatlı bir aromaya sahip olabilir. Sauvignon Blanc'ı diğer beyaz şarap üzümlerinden farklı kılan dolmalık biber, jalapeno, bektaşi üzümü, çimen gibi otsu aromaya sahip olmasıdır. Bu tatlar, pirazin denilen aromatik bileşiklerden gelir ve Sauvignon Blancı benzersiz yapar.
Sauvignon Blanc Karakteristik Özellikleri
Meyve Aromaları
Misket(Lime) Limonu, Yeşil Elma, Kivi, Guava, Nektarin
Değişken Aromalar
Vanilya, Dereotu, Hindistan Cevizi, Krema
Asit Seviyesi
Orta Yüksek
Servis Edilme Sıcaklığı
8-11 Derece
Sauvignon Blanc Nasıl Popüler Oldu?
Sauvignon Blanc, yapısı itibariyle yüksek seviyelerde asit ve az miktarda şeker barındırdığı için ferahlatıcı bir etkisi vardır. Fransızlar da zamanında bu şarabın yemekle veya yemeksiz her şekilde içilebilir olmasından dolayı kafe ve restoranlarda oldukça popüler hale geldi ve etkisi Avrupa ve Amerika kıtalarını sardı.
Sauvignon Blanc ile Ne Yenir?
Otsu bir aromaya sahip olduğu için maydonoz, nane, biberiye, fesleğen gibi yeşil bitkilerle uyum sağlar. Yine bu şarabın yanına dünyada olağanüstü kokmuş peynir olarak bilinen Crottin de Chavignol adlı keçi peyniri ile deneyebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder