En İyi Kırmızı Şarap Çeşitleri

 Şarap her zaman popüler bir içki olmuştur. Bazen romantik bir akşam yemeğinde, bazen dostlarla birlikte yenen pizzanın yanında en güzel içkidir. Kaliteli bir şarabı sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. Çünkü üzümün o mayhoş tadı ile beraber ağızda bıraktığı o haz hiçbir alkollü içecekte bulunmuyor. Bununla beraber şarabı tattıktan sonra yapılan yorumlar, kişinin şarabı hissederek mi içtiğini yoksa içmek için mi içtiğini ortaya koyuyor. Kabul edelim ki, şarap dili jargonlarla dolu olduğu için, hakkında konuşmak zordur. Yorum yapabilmek için üzüm çeşitleri, üzüm bağının nerede olduğu, şarabın kaç yıllık olduğu gibi faktörleri bilmek gerekir. Bu yazımda sizlere bu konuyla ilgili birkaç tüyo vermek istiyorum. Ayrıca şarabın yanında neler yenir gibi konulara da değineceğim. Şimdiden keyifli okumalar!


                                             1.CABERNET SAUVIGNON

Cabernet Sauvignon

Dünyada en çok yetiştirilen üzüm türü Cabernet Sauvignon ilk olarak Bordeaux/Fransa'da üretilmiş, oradan dünyaya yayılmıştır. Bu kadar yaygın olmasının sebebi, şarap diyince ilk akla gelen Fransız Bordeaux şarabının birincil üzümü olmasıdır. Dünyada 290.000 hektar üzerinde üretilen üzüm, Çin ve Hindistan'a kadar yayılmış durumda.

Cabernet Sauvignon üzümü ile gövdeli, yüksek tanenli, belirgin asiditeli, yıllanmaya uygun şaraplar ortaya çıkar. Doğru koşullarda sanlanmak şartıyla uygun fiyatlı örnekleri 3-5 yıl, iyi örnekleri 5-10+ yıl, en iyileri ise 20+ yıl saklanabilir. 

Cabernet Sauvignon Özellikleri için tıkla

Ne ile içilir? 

Izgara etler, ağır ateşte pişmiş etler, et soslu makarnalar, yıllanmış peynirler(eski kaşar, parmesan vb.)


                                            2. MERLOT

Merlot


Merlot, Dünya üzerinde en çok yetiştirilen ikinci türdür. Anavatanı yine Bordeaux/Fransa olan üzümün, Cabernet Sauvignon gibi üretimi yaygındır.  Genellikle başka üzümlerle birlikte şarap yapımında kullanılır. En çok Cabernet Sauvignon ile birlikte kullanılan üzüm, Cabernet Sauvignon'un tanenli sertliğini yumuşatarak şaraba dolgunluk hissi verir. Yumuşak içimli olması sebebi ile ilk defa kırmızı şarap içecek birisi için iyi bir tercih olacaktır.

Ne ile içilir? 

Cabernet Sauvignon ile birlikte olan Merlot şarapları ızgara etin yanında içilir. Yumuşak içimli olanını ise somon balığı, mantar yemekleri, tavuk/ördek yemekleri ile beraber tercih edebilirsiniz.

Merlot Özellikleri için Tıkla

                                         3. SHIRAZ

Shiraz veya Syrah


Başta Fransa olmak üzere, diğer Avrupa ülkerelerinde Syrah olarak adlandırılan üzüm, Avustralya ve Güney Amerika bölgelerinde Shiraz olan adlandırılır. En az 3 yıl kavda bekletilirse çok lezzetli olur. Koyu renkli olan üzüm, yumuşak iklimde yetişirse orta-yüksek tanenli ve gövdeli, böğürtlen ve baharat aromalı şaraplar ortaya çıkar ve içimi gerçekten keyiflidir. Uzun bir günün ardından bir kitap ile birlikte bir kadeh shiraz şarabı bütün günün yorgunluğunu alacaktır.

Ne ile içilir? 

Peynirlerin içindeki tuz, baharat ve tatları etkileyeceğinden şarküteri tabağı ile içmenizi öneririm.


                                        4. MALBEC

Malbec

Anavatanı Fransa olmasına karşın Dünyada en çok Arjantinde üretilmektedir. Koyu mor renkli, erik veya kiraz aromalı olduğu için içimi kolay ve keyiflidir. 

Ne ile içilir? 

Izgara biftek ile Malbec Şarabı mı? Enfes!


                                         5. PINOT NOIR

Pinot Noir


Kırmızı şarapların genellikle sert olduğu, içtikten sonra baş ağrısı yaptığı söylenir. Pinot Noir üzümü bu görüşü tam anlamıyla çürütüyor. Koyu renk tonuna sahip olmasına karşı en hafif ve en narin şaraplar arasında yer alır. Ahududu aroması ile ağzınızda bıraktığı tat, anlatılmaz yaşanır. :)

Ne ile içilir?

Genelde akşam yemeklerinde tercih edilen şarabı suşi ve somonla da içmenizi öneririm.


                                                           6. SANGIOVESE

Sangiovese



Ciao, vino bello! İtalya'nın en tanınmış ve en yaygın olarak üretilen üzüm çeşididir. Kuru, orta gövdeli bir kırmızı şaraptır. Yüksek asidite içeren şarap daha sıkı tanenler verir. Yüksek asidite ağzınızı sulandıracak ve tanenlerin sıklığı sebebi ile ağzınızda muhteşem tatlar bırakacaktır. 

 Ne ile içilir?

Anavatanının İtalya olması sebebi ile tabiiki pizza ve makarnayla birlikte içmenizi şiddetle tavsiye ederim.



Yorumlar

Popüler Yayınlar